exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 550

PREMA NAJAVAMA IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE-Podsticaji za proizvođače sira


PREMA NAJAVAMA IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE-Podsticaji za proizvođače sira

Ministarstvo poljoprivrede ubuduće će obezbjeđivati podsticajne mjere ne samo za proizvođače mlijeka koji predaju svoj proizvod mljekarama, već i onima koji na svojim gazdinstvima proizvode sir. Predstavnica Uprave za bezbjednost hrane Ljiljana Milovanović je kazala da je za to uslov da proizvod bude higijenski ispravan.

Ona je na radionici namijenjenoj malim, odnosno mladim farmerima u domaćinstvu poznatog bjelopoljskog farmera Vučka Pešića u Vraneškoj dolini, kazala da je Ministarstvo poljoprivrede usvojilo zakonsku regulativu koja je prilagođena uslovima za proizvodnju na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i samim tim stvorilo zakonski okvir za takvu proizvodnju i legalnu prodaju na tržištu.

- Po uredbi koja je usvojena, poljoprivredni proizvođači se dijele na one koji prerađuju do 50 litara mlijeka dnevno, što se može obavljati i u sklopu stambenog objekta, i one koji dnevno prerađuju preko 50 litara, koji moraju imati poseban objekat za proizvodnju - kazala je Milovanovićeva.

Ministarstvo poljoprivrede ubuduće će obezbjeđivati podsticajne mjere ne samo za proizvođače mlijeka koji predaju svoj proizvod mljekarama već i onima koji na svojim gazdinstvima proizvode sir.

- Uslov za te podsticajne mjere je da je proizvod higijenski ispravan što utvrđuju inspektori koji obilaze četiri puta godišnje proizvođače kako bi uzeli i uzorke koji su kasnije predmet analize u laboratorijama - navela je Milovanovićeva.

Tema radionice bila je higijena muže i prerade mlijeka pod motom Snaga malih farmera - sajam mlijeka i mliječnih proizvoda. Predavači su upoznali farmere sa pravilnom proizvodnjom sira na poljoprivrednim gazdinstvima, te uslovima pod kojim takav proizvod može da se nađe na tržištu. Glavni akcenat bio je usmjeren na podizanje higijene na potreban nivo, tokom muže krava i ovaca.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 388136


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja