exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: portal Analitika
Broj pregleda članka: 188

Gradiće se HE Komarnica, ali sa manjom korisnom akumulacijom


Gradiće se HE Komarnica, ali sa manjom korisnom akumulacijom

Ministarstvo ekonomije objavilo je da je tokom prošle godine realizovalo značajne aktivnosti na stvaranju uslova za izgradnju hidroelektrane na Komarnici. 

Ono što je interesantno za javnost, je da je razrađeno varijantno rješenje sa manjom akumulacijom.

„ U prostorno-planskoj dokumentaciji za HE Komarnica je razrađeno varijantno rješenje sa nižom kotom uspora akumulacije (810 mnm umjesto 816 mnm) i manjom korisnom akumulacijom (130 miliona m3 umjesto 160 miliona m3 ), za koje je planirana instalisana snaga 172 MW i procijenjena godišnja proizvodnja 227 GWh“, piše u Izvještaju o radu Ministarstva ekonomije za 2018. godiine.

U dokumentu se navodi da je lani, početkom februara, zaključen Ugovor o izradi Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu HE Komarnica. Ugovor je zaključen je između Elektroprivrede Crne Gore AD i grupe ponuđača - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi AD i Energoprojekt Hidroinženjering AD.

„Ugovor je vrijedan 1.634.710 eura, a rok za izradu Idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 mjeseci, raĉunajući od 8. marta 2018. godine, kada su poČeli ugovoreni radovi. Tokom juna 2018. godine usaglašen je Nacrt programskog zadatka za izradu Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici izmeĐu predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije i Elektroprivrede Crne Gore AD“, piše u Izvještaju.

Vlada Crne Gore je 27.12.2018. godine donijela Odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici. Planirano je da tokom 2019. godine bude završena izrada i revizija Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Elaboratom o procjeni uticaja na ţivotnu sredinu HE Komarnica.

Od ranije je poznato da osim osam kaskadnih elektrana na Morači, kineska  kompanija Norinco je zainteresovana da gradi i HE Komarnica.

Podsjetimo, projekat HE Komarnica  se na nalazi na Vladinoj Jedinstvenoj listi prioritetnih projekata, a procijenjena vrijednost  izgradnje je oko 178 miliona eura.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428696


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja