avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Cdm
Broj pregleda članka: 418

I dalje neizvjesno kada će i za koliko biti povećana minimalna zarada


I dalje neizvjesno kada će i za koliko biti povećana minimalna zarada

Crna Gora za sada ostaje na dnu ljestvice u regionu po iznosu minimalne zarade od 193 eura. O eventualnom povećanju minimalca u Crnoj Gori će se raspravljati ponovo na proljeće. U međuvremenu, Srbija je minimalac povećala na 250 eura, a Albanija na 211 eura. Minimalac u susjednoj Hrvatskoj je 404 eura, a u Sloveniji značajno iznad crnogorske prosječne zarade i iznosi 667 eura.

Kada će i za koliko minimalac biti povećan znaće se narednih mjeseci.

Poslanik Demokratske partije socijalista i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Nikola Rakočević kaže da će eventualno povećanje minimalca zavisiti i od ekonomskih i tržišnih parametara u tekućoj godini.

“Kao što je javnost upoznata, vladajuća većina je podržzala Vladin plan finansijske konsolidacije. U prethodne dvije godine, zahvaljujući toj odluci, imamo stope rasta iznad evropskog nivoa, racionalniju potrošnju, bolju infrastrukturu, unaprijeđeno zdravstvo, veća ulaganja u školstvo, te oko 10000 novih radnih mjesta”, istakao je on.

Rakočević tvrdi da je neophodno da građani konkretnije osjete jačanje crnogorske ekonomije i to se mora desiti…

“Da li to znači da će Vlada predložiti Skupštini povećanje minimalca, a podsjetiću vas da je DPS takav plan već razmatrao, zavisiće i od ekonomskih i tržišnih parametara u tekućoj godini. DPS nema za cilj da ishitreno povlači jednokratne, populističke poteze, već kao i za sve vazne odluke koje smo odgovorno donosili, ozbiljno razmatramo svako pitanje i tražimo održiva rešenja koja će građanima obezbijediti suštinske i trajne benefite u vezi sa poboljšanjem njihovog životnog standarda”, istakao je Rakočević.

Član Predsjedništva i portparol Socijaldemokratske partije SDP Mirko Stanić kaže da minimalac mora biti povećan.

“Zašto i dalje insistiramo na priči o potrebi povećanje minimalne zarade? Zato što se ovim pitanjem poboljšava standard za preko 77.000 naših građana koji će zbog toga imati veće prihode i veće penzije. Što će se u legalen tokove prebaciti nekoliko desetina, ako ne i stotina miliona oporezivog novca koji se danas isplaćuje na ruke, a takođe mora zaraditi utajom poreza ili na drugi način. Zato što je to postalo jedno od glavnih ekonomskih pitanja u regiji i Evropi, jer je desetak zemalja u samo ovoj godini ušlo u proces povećanja”, kaže on.

Prema njegovim riječima, ako žvite samo deset kilometara od Herceg Novog, vaša mininalna plata će biti 404 eura, duplo više nego u Crnoj Gori zbog odluke Vlade Hrvatske premijera Andreja Plenkovića.

“U Francuskoj je povećanje 100 eura, a iznos njihove mininalne plate je sedam puta veći nego naša. Kosovo je podiglo iznos na 250 eura, Srbija i Makedonija sredinom godine uz najavu daljeg povećanja u narednoj. Slično je u Estoniji, Rumuniji, Bugarskoj koje na ovaj način štite životni standard najsiromašnijih građana. U Srbiji je zbog podizanja minimalne zarade i prosječna plata porasla u 2018. sa 399 na 423 eura, najave su da će daljim povećanjem minimalne zarade i prosječna plata porasti na 450-460 tokom 2019. godine. Albanija je takođe podigla iznos minimalne zarade tokom proteklih mjesec dana”, naveo je on.

Napominje kako jedino u našoj zemlji, nema povećanja minimalca već šest godina.

“Za to vrijeme je samo kroz inflaciju ta plata manja za 15-tak proceneta, kroz dodatna povećanje poreza i akciza barem još toliko. Zaustavljanje rasta minimalne zarade u proteklih šest godina je i prosječna zarada u našoj zemlji ostala na nivou od 510 eura, tolika je bila na kraju 2017, na kraju 2018. godine, a po najavama će ostati na istom nivou i ove godine. Neprihvatljivo je da ekonomski lider u regionu ima najmanju minimalnu zaradu, koja pri tome ima najmanji procenat u prosječnoj zaradi u regionu i čiji iznos primaju desetine hiljada naših sugrađana, uglavnom u sektorima prodaje na veliko i malo i u ugostiteljstvu. Zbog toga ćemo nastaviti našu borbu za povećanje minimalne zarade kako bi pomogli svima, i desetinama hiljada radnika i poštenim poslodavcima i državi koja bi prihodovala više novca i u kojoj bi puno više novca ušlo iz sivih u legalne tokove”, zaključio je Stanić.

Da se minimalac mora povećati smatra i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

“Uglavnom je novi iznos usaglašen između socijalnih partnera: Vlade, sindikata i poslodavaca. Ta odluka bi trebalo biti formalizovana u prvom kvartalu 2019. godine i minimalni lični dohodak u Crnoj Gori bi iznosio, polovinu prosječnog ličnog dohotka u 2018. što je oko 260 eura”, kazao je Popović.

Generalnj sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je nedavno saopštio da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će ponovo saopštitu na sjednici Socijalnog savjeta.

“Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo i to mora biti promijenjeno”, jasan je Keković.

Kada je riječ o razvijenim zemljama EU, najveća minimalna plata registrovana je u Luksemburgu 1.999 eura, zatim u Irskoj 1.614, Holandiji 1.578 eura, Belgiji 1.563 eura, te Njemačkoj i Francuskoj 1.498 eura mjesečno.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 543958


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja