avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 518

Koliko su nekada koštali automobili: Za "jugo 45" trebalo 30 plata


Koliko su nekada koštali automobili: Za "jugo 45" trebalo 30 plata

Mnogi od nas se danas sa nostalgijom prisjećaju minulih vremena i bivše države, čak i kad su automobili u pitanju.

Čak ni pred sam raspad bivše SFRJ kada su jugoslovenskim putevima krstarile stotine hiljada Zastavinih vozila vozni park nije bio mlad, a bezbjednost saobraćaja na putu nije bio na zavidnom nivou.

Činjenice govore da je ponuda bila daleko oskudnija, a za najjeftiniji od svih “jugića”, jugo koral 45, trebalo je da se radi 30 mjeseci. I pritom je to bio drugi najjeftiniji automobil na tržištu. Jedini dostupniji auto je bio fijat 126, poznatiji kao “peglica”. Za ovaj auto je bilo dovoljno “samo” 19 prosječnih plata.

Jedan mjesec više radnik je morao da se “strpi” ako je umjesto juga želio Škodinu limuzinu 120L, a ukupno 35 prosječnih plata je trebalo izdvojiti za reno 4. Najdostupniji kompaktni porodični automobil je bila zastava 101 za 38 plata, a zatim su slijedili ruski ponosi, moskvič aleko za 42 i lada samara za koju je trebalo izdvojiti 54 plate.

Srednja klasa je ipak tražila nešto više. Na primjer, za jugo floridu je trebalo prosječno da radite 75 mjeseci, a za VW golf II dizel punih osam godina. Reno 19 i fijat tipo su bili još koju platu skuplji.

I polako dolazimo do gornjeg doma, automobila koje nijesmo baš često mogli da viđamo na putevima. Priču otvara italijanska ljepotica alfa 164 sa fantastičnim V6 motorom i cijenom u protivvrijednosti od 322 prosječne plate.

Još skuplja je bila opel omega, kao i reno 25 sa takođe slavnim V6 motorom. Za njega je jugoslovenski radnik morao da izdvoji 404 mjesečne plate, ili gotovo sve što zaradi tokom života.

Na samom vrhu su dvije njemačke krstarice. Za BMW 750iL, odnosno produženu verziju sa V12 motorom, bilo je potrebno izdvojiti 912 prosječnih plata, ili tačno 76 godina radnog staža.

Konačno, najskuplji automobil na tadašnjem tržištu je bila preteča S-klase kupe.

Za mercedes 560 SEC je trebalo dati 1.231 mjesečnu platu, što znači da je trebalo raditi nešto više od 102 godine.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 578690


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja