exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 739

Mojkovčanin govori 12 jezika: Svijet mi je na dlanu


Mojkovčanin govori 12 jezika: Svijet mi je na dlanu

Vladimir Vlaović iz Mojkovca, 20-godišnji student Međunarodnog fakulteta za menadžment i turizam Vatel , odjeljenje na Univerzitetu Donja Gorica, može se pohvaliti zaista velikim talentom. Obožava strane jezike pa savršeno govori čak dvanaest.

„Prvi strani jezik koji sam naučio bio je engleski. Učio sam ga u školi. Potom, gledajući španske serije i filmove i slušajući muziku, lako i brzo sam naučio španski jezik. Svoj talenat sam otkrio kada sam ispričao tati da mogu sve da prevedem sa turskog na naš jezik. Otac mi, naravno, nije povjerovao dok mu nisam lično dokazao prevodeći turske serije. Odmah me je upisao na kurs turskog jezika gdje sam postigao vrhunske rezultate, zatim upisujem i brojne druge kurseve“, počinje Vladimir priču..

U roku od dvije godine završava kurseve francuskog, italijanskog, španskog, njemačkog i kineskog jezika. Pored toga sam je učio portugalski, arapski i poljski.

„Učio sam i putem interneta. Vokabular sam usavršavao i obogaćivao tokom rada u hotelima na primorju. Tokom godinu dana, koliko sam boravio u Turskoj imao sam priliku da usavršavam turski, arapski i kineski.“

Pored toga, Vladimirova majka je Ruskinja. Zato savršeno govori i ruski jezik.

„Svaki jezik je poseban i zavisi kako od izgovora i ritma, tako i od lične predipozicije jer ja imam dva maternja - ruski i crnogorski. Pošto su kineski i arapski najteži svjetski jezici, bio mi je izazov da ih naučim. Najlakše sam naučio jezike romanske grupe poput italijanskog, španskog i portugalskog. Sa najvećom ljubavlju sam učio francuski. Sve jezike govorim na nivou B1 i C2, dakle od komunikacije, čitanja knjiga, gledanja filmova do humora...“, pričasagovornik.

Kaže, da se suočava sa različitim reakcijama ljudi. Neki smatraju da je njegov talenat za učenje jezika genijalnost, dok ima i onih koji mu ne vjeruju.

„Teško mi vjeruju. Smatraju da je to nemoguće i da znam samo po par rečenica na svakom jeziku, jer je opštepoznato da Crnogorci nemaju afiniteta prema stranim jezicima. Visoki intelektualci smatraju to genijalnošću dok obični ljudi znaju da je to nešto dobro ali ih previše ne zanima.“

U njegovom slučaju je, kaže, pored ljubavi i volje za učenjem, veliki uticaj imala i genetska predispozicija. Roditelji takođe govore nekoliko jezika. Svoju vještinu, Vladimir je prezentovao i snimcima na You Tube kanalu. Kaže da zahvaljujući svom znanju, svijet ima na dlanu.

„Video ima sve više pregleda. U bilo koju državu na svijetu da otputujem mogu se sporazumjeti sa svim ljudima sa ovoliko jezika koliko govorim. Zato smatram da mi je svijet na dlanu. Samo moje ime Vladimir, koje sam dobio po najpoznatijim Rusima, u prevodu znači ’vladati svijetom’, što mi je dalo snagu da vladam svjeskim jezicima.“

Osim mogućnosti da se sporazumijeva sa ljudima širom svijeta, Vladimiru je znanje donijelo brojne pogodnosti i kada su obrazovanje i posao u pitanju.

„Znanje jezika mi je donijelo tursku stipendiju za godinu dana boravka u Ankari i Istanbulu gdje sam usavršavao strane jezike. Dobitnik sam ’Azmontove’ stipendije za Vatelov fakultet, upis na Vatel gdje je preduslov znanje engleskog jezika, dobijeni posao u Americi u najčuvenijem svjetskom lancu hotela ’Ritz Carlton’ u Kaliforniji gdje idem krajem maja“, priča Vladimir.

Priznaje da nije bilo lako dobiti svoje mjesto u ovom lancu hotela.

Osnovni preduslov za ovaj posao je znanje ovoliko stranih jezika i moje opšte obrazovanje koje sam pokazao na intervjuu, jer i za Ameriku je ovo veliki potencijal jednog čovjeka a moj intervju je pratilo više menadžera. Odmah nakon završenog intervjua dobio sam saglasnost za posao u ovom hotelu. Ono što ih je fasciniralo je i moj odgovor da poznajem istoriju postanka lanca hotela ’Ritz Carlton“, kaže Vladimir.

Kada stekne, kako kaže, američko iskustvo vratiće se u Crnu Goru.

„Budući da sam stipendista kompanije ’Azmont’, ta znanja želim da prenesem u našu državu i kompaniju koja mi je dala stipendiju“, zaključuje Vladimir.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 451711


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja