exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 274

Prva oficirka u misiji u Avganistanu: Velika je čast predstavljati Vojsku Crne Gore kako u zemlji tako i u inostranstvu


Prva oficirka u misiji u Avganistanu: Velika je čast predstavljati Vojsku Crne Gore kako u zemlji tako i u inostranstvu

Dok su njene vršnjakinje razmišljale o nekim drugim životnim pozivima, Marija Knežević je odlučila da obuče uniformu. Štikle i haljine je zamijenila pancirima i čizmama, a bila je i prva oficirka Vojske Crne Gore koja je učestvovala u mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu. Tamo se uputila prošle godine sa još 19 pripadnika Vojske Crne Gore, gdje su proveli sedam mjeseci. Iskustva iz Avganistana oficirka Marija Knežević .

„U Avganistan sam se uputila 28. februara 2018. godine gdje sam provela sedam mjeseci sa svojim kolegama. Ukupno nas je bilo 20 i obavljali smo različite dužnosti na različitim mjestima u Avganistanu. Tamo sam pošla kao štabni oficir, infomenadžer, gdje sam obrađivala tajne podatke u kancelariji načelnika štaba“, kaže Marija.

Poseban je osjećaj, smatra, kada žena obuče uniformu i stane rame uz rame sa kolegama.

„Smatram da je to jedno sjajno iskustvo gdje se nauči rad, nauče se neke nove vještine od ljudi iz drugih zemalja, kako taktike tako i tehnike, sklope se jedna divna prijateljstva, usavrši se jezik i nauče se neki novi poslovi koje treba da obavljamo“, kaže naša sagovornica.

Priznaje da je odlazak u Aganistan bio propraćen dozom straha ali i voljom da pruži svoj doprinos misiji i stekne nova iskustva.

„Moj posao je tamo bio usko vezan za kancelariju šefa štaba, tako da u toku tih sedam mjeseci u Avganistanu, nisam boravila samo u bazi već sam imala priliku da putujem iz baze u bazu. Međutim, sve su to bili odlasci helikopterima gdje sam mogla sa visine da sagledam kako izgleda Avganistan i da sagledam sve one stvari koje su me zanimale poput toga kako izgleda život van baze a ne samo u bazi. Jer, život u bazi je onaj vojnički život u kojem smo mi boravili, a život van ograda baze je onakav kakav žive Avganistanci“, prenosi nam Marija iskustva iz misije i dodaje:

„Sve ono što sam ja mogla da vidim je taj život iz vazduha. Mogla sam da vidim one kućice koje su javnosti prikazane i putem televizije i o kojima sam ja znala iz medija. Imala sam priliku da se susretnem sa Avganistancima, da upoznam dio njihove kulture, njihov način odijevanja i ponašanja. Imala sam priliku da vidim dječicu koja su jako tužna ali koja se raduju našim vojnicima koji izlaze u patrole, nose im vodu i poneki slatkiš. Uvijek su se radovali crnogorskim vojnicima jer su očekivali da će od njih dobiti poklone.“

Sa još 19 kolega, bila je dio „Odlučne podrške“. Na isti korak bi se, kaže, opet odlučila.

„Kada odete negdje sa nekim na sedam mjeseci shvatite da je to vaša porodica sa kojom živite. Tako da bih ja rekla da sam tamo imala 19 braće sa kojima sam živjela, provela odlične trenutke i kad bih imala priliku da odem sa istom ekipom, opet bih to uradila“, iskrena je Marija.

Prilikom boravka u Avganistanu vojnici se suočavaju sa raznim izazovima.

„Ja i moje kolege sa kojima sam bia upućena u mirovnu misiju, nismo se našli u nekoj nesigurnoj, rizičnoj situaciji. Međutim, takve stvari se definitivno događaju. Radeći u štabu imala sam priliku da vidim šta se sve to dešava u raznim bazama u Avganistanu. Tako da, ozbiljnost boravka, posla i rada u Avganistanu definitivno je na višem nivou nego što to javnost misli. Istakla bih da pripadnici Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane koji su upućeni u mirovnu misiju u Avganistanu ne idu tamo samo da bi zaadili novac već da je njihov život definitivno u jednoj rizičnoj situaciji samim izlaskom van baze. Vjerujte da svaki cent koji zaradimo mi u Avganistanu, kako bi rekli u narodu, krvavo je zarađen. Oni su plaćeni za ono što rade jer glava je, vjerujte, svakog trenutka u torbi“, kaže naša sagovornica.

Nakon povratka iz misije Marija je dobila priliku da sarađuje sa mlađim kolegama koje su se prijavile za dobrovoljno služenje vojnog roka.

„Po povratku iz Avganistana vratila sam se u matičnu jedinicu, pješadijski bataljon odakle sam upućena na ispomoć u Centar za obuku u Danilovgradu, za prijem i obuku vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka koja će biti organizovana u naredna tri mjeseca“, priča Marija.

Takođe, svima koji žele da pristupe Vojsci Crne Gore, preporučuje da to urade.

„Iz svog ličnog iskustva preporučila bih sakoj mladoj osobi koja je iole zainteresovana, čak i onima koji nisu upućeni kao što ja nisam upućena da se prijave u Vojsku Crne Gore zato što je to jedno izuzetno iskustvo i samim tim velika je čast predstavljati Vojsku Crne Gore kako u zemlji tako i u inostranstvu“, zaključuje Marija.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 434049


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja