avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Život-i-stil

PV Informer | objavljeno: | izvor: oslobodjenje
Broj pregleda članka: 856

Tri godine sipa jestivo ulje u mercedes


Tri godine sipa jestivo ulje u mercedes

Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umjesto nafte u svoj mercedes sipa obično jestivo ulje.

Ideju o alternativnom rješenju za standardna goriva razrađuje 30 godina. Dok nije došao do rješenja uništio je tri motora.

- Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta 2,7. Zbog toga dolazi do ljepljenja u karikama i motor vrlo brzo zariba, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem riješim. To sam riješio na taj način što sam postpuno modifikovao motor, dodao sam mu tri izmjene tako da sada troši potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, čisto jestivo ulje iz trgovine, kaže Čaušević.

Ovakvo pogonsko gorivo ne samo da je jeftinije nego je i zdravije.

- Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih gasova koji su štetni za okolinu. Ovaj moj modifikovani motor je motor budućnosti, tvrdi Čaušević.

Kaže da sa litrom ulja njegov mercedes može da pređe 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.

- Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlićemo seljake da siju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu da prodaju, kaže Čaušević, koji je u potrazi za partnerom koji će biti zainteresovan da finansira ovaj izum.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 574279


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja